Jij hebt het misschien ook wel in je tuin groeien, lavendel. In deze tijd van het jaar staat het weer volop in bloei! Je vindt de geur van lavendel lekker of je hebt er niks mee. Ik geniet enorm van lavendel, zowel de mooie paarse bloemetjes als de geur hebben een aangename rustgevende werking op mij. Lavendelolie heeft heilzame en geneeskrachtige eigenschappen die een rustgevende werking hebben. Daarnaast is het een eerste hulp bij huidproblemen en huidverbranding (door zon). Dus een product met lavendel mag deze zomer eigenlijk niet ontbreken in je toilettas. 

Waar komt lavendel vandaan?
Lavendel is een kruid dat oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Rond het jaar 1000 namen monniken lavendel op hun pelgrimstochten mee naar noordelijkere streken. De Provence in Frankrijk is bekend geworden om zijn schitterende lavendelvelden. (Een wens om deze van dichtbij te bewonderen)

Lavendel, eerste hulp olie
Lavendel is zeer veelzijdig. Zo werkt lavendel ontspannend, pijnstillend, krampstillend, rustgevend, verzachtend, kalmerend, reinigend, antiseptisch en versterkend. Lavendelolie is een van de weinige essentiële oliën die je puur op de huid kan aanbrengen. Bijvoorbeeld bij brandwondjes, snij- en schaafwondjes, puistjes, tandvleesproblemen, en aften. En in een verdunning bij eczeem en zonnebrand

Aftersun
Is je huid flink blootgesteld aan de zon en/of verbrand? Meng dan een paar druppels Lavendelolie met een vette plantenolie, bijvoorbeeld jojobaolie dit heeft een enorme herstellende werking. Een perfecte aftersun dus!

Lavendel bevordert de nachtrust
Heb je moeite om in slaap te komen? Doe een paar druppels essentiële  lavendelolie (lavendula angustifolia) op je kussen en je slaapt heerlijk. Via massage, verdamping of het inhaleren heeft lavendel een directe werking op het aminozuur tryptofaan, de voorloper van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die ’s nachts helpt te slapen. Een massage met lavendelolie doet dus ook wonderen.

Lavendelwater
Ben jij iets minder gecharmeerd van de geur van lavendel, maar wel van de heilzame werking? Probeer dan eens lavendelwater. Lavendelwater bevat bijna geen esters, die zorgen in de olie voor de intense geur. De Skin drink van Jane Scrivner is een perfecte mix van rozen en lavendelwater, ideaal voor een warme zomerse dag om je huid heerlijk mee te verfrissen en te verzorgen.

Lavendel in cosmetica 
Lavendelolie wordt zeer veel toegepast in de natuurlijke huidverzorging wegens de heilzame en geneeskrachtige werking en aangename geurbeleving. Diverse huidverzorgingsproducten van Jane Scrivner bevatten ook lavendelolie of lavendelwater. Voorbeelden hiervan zijn de Nourishing Cleanser, skin elixir, skin foliate en skin drink van Jane Scrivner. Dus erg fijn om je huid met deze producten voor het slapen gaan mee te verzorgen, zo val je waarschijnlijk gemakkelijker je slaap …

Wil je de intense geur van lavendel inzetten tegen stress gerelateerde klachten en  slapeloosheid? Essentiële biologische lavendelolie is nu ook verkrijgbaar bij La Femme.