Voor sommigen van jullie ben ik inmiddels een bekend gezicht, maar voor de mensen die mij nog niet kennen: Hi, mijn naam is Aniek en ik sta iedere zaterdagochtend klaar om de klanten van La Femme een heerlijk verwenmoment te bezorgen!

Doordeweeks ben ik te vinden in Utrecht vanwege mijn voltijd studie huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht. Momenteel zit ik alweer in mijn derde studiejaar. Door mijn studie heb ik inmiddels veel kennis vergaard over allerlei huidziekten en huidaandoeningen. In deze blog vertel ik je over een huidaandoening waar maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders (waaronder ik) last van hebben, namelijk: eczeem!

Mijn ervaring met eczeem

Vanaf mijn geboorte heb ik al last van een gevoelige, droge huid met eczeemklachten. Als kind kreeg ik regelmatig een zalf met corticosteroïden voorgeschreven van de huisarts. Een paar weken smeren tot het eczeem weer verminderde en vervolgens opnieuw beginnen met smeren wanneer het eczeem weer opvlamde. Dit bleek voor mij (en voor vele anderen) helaas geen efficiënte manier om mijn huid te verzorgen.

Wat is eczeem?

Bij eczeem is er sprake van een defect in de barrièrefunctie van de huid. Je kunt je huidbarrière vergelijken met een bakstenenmuur. De bakstenen zijn de huidcellen en de lipiden (huidvetten) vormen het cement. Zoals de muur van een huis bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf – zoals kou, regen en wind –, beschermt de huidbarrière je tegen invloeden zoals irriterende stoffen, allergenen en bacteriën. Door het defect in de huidbarrière kan vocht makkelijk en snel verdampen en kunnen allergenen en bacteriën de huid binnendringen. Hierdoor ontstaan ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, schilfertjes, jeukklachten en de huid voelt vaak ruw aan.

Mijn huidklachten

Ik heb een hele droge en gevoelige huid met roodheid op mijn wangen en eczeem rondom mijn neus. Wanneer ik een nieuw product probeer, reageert mijn huid behoorlijk geïrriteerd. Deze irritatie gaat vaak gepaard met rode bultjes, jeukklachten en een branderig gevoel. Maar vanwege mijn interesse in huidverzorging neem ik, ondanks het risico op deze huidreacties, regelmatig de proef op de som met het testen van nieuwe huidverzorgingsproducten.

Ik heb al heel veel verschillende producten van verschillende merken geprobeerd. Biologisch, niet biologisch, dermatologisch getest, hypoallergeen, producten ontwikkeld door dermatologen et cetera. Helaas mocht dit allemaal niet baten. Mijn huid werd er alleen maar onrustiger van. Maar ik zette mijn zoektocht voort, met succes!

Mijn stappenplan

Mijn zoektocht naar de geschikte huidverzorgingsproducten kwam tot een eind nadat ik de volgende drie producten van Jane Scrivner heb getest:

1. Reiniging: Core Cleanser.

De core cleanser vormt de basis van mijn stappenplan. Ik gebruik de cleanser ’s ochtends en ’s avonds. De cleanser bestaat uit twee ingrediënten: jojobaolie en bijenwas. Jojobaolie brengt alle huidtypen in balans: een vette huid wordt minder vet en een droge huid wordt meer gehydrateerd. Bijenwas onttrekt vuil aan de poriën en maakt de huid heerlijk zacht en stralend. Doordat het product maar twee ingrediënten bevat is het zéér geschikt voor mijn gevoelige huid.

2. Exfoliant: Skinfoliate.

Skinfoliate bevat een combinatie van AHA-zuren en BHA-zuren. Deze zuren verwijderen de dode huidcellen en reguleert de zuurmantel naar de juiste pH-waarde. De huid heeft een lichtzure pH-waarde van 5,5. Je wil deze pH-waarde zoveel mogelijk in stand houden, omdat dit ons beschermt tegen schadelijk invloeden van buitenaf. Kortom: Skinfoliate verwijdert de dode huidcellen, houdt de huid glad, versterkt, beschermt en zorgt voor herstel van de pH-waarde van de huid. Het gebruik van de Skinfoliate bouw je voorzichtig op, begin in eerste instantie met één of twee keer per week. Kijk hoe het op je huid werkt en vervolgens kun je het opbouwen naar tweemaal daags.

3. Moisturizer: OO-cream.

De OO-cream verbetert de barrièrefunctie en beschermt tegen vochtverlies. Daarnaast heeft de OO-cream een ontstekingsremmende, verzachtende en kalmerende werking. De OO-cream breng je ’s ochtends en ’s avonds aan op de gereinigde huid.

Met bovenstaande producten is mijn huid enorm verbeterd! Mijn huid ziet er egaal uit, voelt soepel aan, de roodheid is sterk verminderd en mijn huid heeft een gezonde glow. De cleanser en OO-cream voeden de huid, waardoor mijn huid heerlijk zacht aanvoelt. Sinds hele lange tijd is mijn huid eindelijk weer egaal en gekalmeerd!

Heb jij ook last van bepaalde huidklachten waar je graag advies over wil ontvangen? Ik help je graag! In de zomervakantie zal ik naast mijn vaste werkdag op zaterdag, ook doordeweeks aanwezig zijn bij La Femme. Maak een afspraak en dan gaan we samen op zoek naar huidverzorging afgestemd op jouw huidbehoefte!